Kathodische bescherming

Het probleem

Beton is prachtig, maar wat nu als er onderhoud moet worden gepleegd? Door chloride vertoont een betonconstructie schade die telkens weer ‘terugkomt’. Het probleem is het roesten van het wapeningsstaal. Door de roestvorming neemt de sterkte van de wapening af en wordt de betondekking kapot gedrukt. De constructie ziet er slecht uit door roestvlekken, scheuren en afgedrukte stukken beton. Er ontstaat val gevaar en na verloop van tijd moet gevreesd worden voor de te kort schietende draagkracht. Hoe omvangrijk is de schade, wat is de verwachting naar de toekomst toe en hoe wordt het probleem het beste, in kwaliteit en geld, opgelost?

De oplossing

Betonschades moeten duurzaam hersteld worden, maar hoe blijven kosten en overlast onder controle? Het antwoord is vaak: door toepassen van kathodische bescherming. Het roesten van wapeningsstaal kan worden gestopt en voorkomen door actief de wapening te beschermen. ECO REMAIN beschikt niet alleen over de state-of-the-art kennis, maar is ook leidend in de ontwikkeling, verspreiding en toepassing van deze kennis. Gegarandeerd goed herstel met 10 jaar garantie! Voor kathodische bescherming zijn diverse nieuwe anodesystemen ontwikkeld en is een volledig geautomatiseerd data-acquisitie en besturingssysteem ontwikkeld. Met name de elektrochemische technieken van betononderhoud – kathodische bescherming, chloride-extractie en realkalisatie – werden door de traditioneel ingestelde betonreparatiebedrijven terughoudend toegepast. ECO REMAIN is opgezet om juist faciliterend te werken voor het toepassen van kennisintensieve technieken, middelen en methoden. In Nederland is ECO REMAIN dé landelijke specialist voor potentiaalmetingen, kathodische bescherming en monitoring. 

Kathodische bescherming met galvanische anodes
ECO REMAIN is gespecialiseerd in het aanbrengen van kathodische bescherming. Het afgelopen jaar is in Nederland veel van de systemen uitgevoerd met galvanische anodes... Lees meer.

Projectaanpak voor beheerders
Bij het beheer van betonconstructies worden doorlopend keuzes gemaakt. Binnen de beheersdoelstellingen wordt aan de hand van een bepaalde strategie onderhoud aan de constructies gepleegd. Afgezien van veel voorkomende eisen aangaande veiligheid en bedrijfszekerheid worden veelal eisen gesteld aan representativiteit (esthetica) en duurzaamheid. In verband met het blijven voldoen aan de gestelde eisen en wensen... Lees meer.

Betonschade
Vroeger ging men ervan uit dat beton geen onderhoud nodig had. Het beton was voor de eeuwigheid. Sinds de jaren 60 en 70 weten we beter. In de volksmond wordt gesproken over ‘betonrot’, daarmee het fenomeen aanduidend van het uit elkaar vallende beton... Lees meer.
Kathodische bescherming van beton
Hoewel beton door veel verschillende oorzaken kan worden beschadigd, is corrosie van de staalwapening de belangrijkste oorzaak van schade aan beton. Voor bepaalde situaties blijkt hierbij kathodische bescherming een efficiënte methode van betononderhoud te zijn. Kathodische bescherming is een elektrochemische methode waarbij corrosie kan worden vertraagd of stopgezet. Bij roestvorming (corrosie) lost het ijzer op. Het oppervlak gedraagt zich als anode: uit ijzer met water ontstaat onder andere roest (ijzeroxide). Met behulp van een elektrisch veld wordt de potentiaal van corroderend ijzer of staal negatiever gemaakt. Door een hulp elektrode aan te brengen wordt een spanningsverschil aangelegd. Hierdoor gaat het oppervlak als een kathode werken en kan ijzer of staal niet meer oxideren. Lees meer.
Uw voordelen
Eén aanspreekpunt voor advies, herstel en monitoring
Betonproblemen worden controleerbaar

Vrijblijvend meer informatie over Kathodische bescherming van beton!
Het aanvragen van informatie omtrent Kathodische bescherming van beton is geheel vrijblijvend. U kunt ook een gratis intake-gesprek aanvragen.