Kwaaitaal

De aanwezigheid van Kwaaitaal- of Mantavloeren met schade heeft een (zeer) grote invloed op de veiligheid en waarde van onroerend goed.
Van de zestiger tot de zeventiger jaren werd onder hoge tijdsdruk gebouwd. Vooraf gefabriceerde betonnen vloerelementen, onder andere van de merken Kwaaitaal en Manta versnelden het proces van het leggen van vloeren enorm.

Om het productieproces verder te vergroten werden soms ‘te’ grote hoeveelheden verhardingsversnellers (Calciumchloride) toegevoegd aan het betonmengsel.
Wat ze nog niet wisten maar helaas wel waar is, is dat chloride de beschermingslaag op de wapening enorm aantast. Wanneer het zich in een vochtig en zuurstofrijk milieu bevind, krijgt de wapening de kans om enorm te gaan corroderen (roesten).

De wapening is vooral bedoeld om het beton te versterken en de trekkrachten in het beton op te nemen. Door het bovengenoemde (corrosie)proces roest de wapening weg en kunnen de trekkrachten niet meer voldoende worden opgenomen. Door het corrosieproces zet de wapening uit en drukt de omliggende beton stuk. De draagkracht van de elementen neemt af en de vloer kan bezwijken. Het probleem wordt ook wel “betonrot” genoemd.

Naast het feit dat het enorme invloed heeft op de veiligheid, beperkt het tevens de waarde van het gebouw. ECO REMAIN adviseert over het herstel en kan in een eenmalige inspectie rapporteren hoe er het er met uw vloer aan toe is.