Galvanische Anodes
Vrijwel alle hiervoor beschreven anodesystemen gebruiken een gelijkstroom voedingsbron. Zoals gesteld bestaan er ook anodematerialen waarbij dat niet hoeft, omdat het materiaal zelf de benodigde beschermstroom genereert. Zo wordt zink vaak gebruikt als zelfopofferende galvanische anode. Daarvoor bestaan verschillende systemen, elk met een eigen toepassingsgebied.

Een materiaal dat momenteel veel wordt gebruikt om beton en 'Kwaaitaalvloeren' te beschermen is de 'CPS ZF zinkfolie'. Dit bestaat uit 25 cm brede stroken van een 0,25 mm dikke zinklaag met een kleeflaag van 0,75 mm dik. De kleeflaag wordt gevormd door een speciale gel om het zink goed te laten hechten op het beton en de stroom te geleiden. Het materiaal wordt eenvoudig aangebracht op het betonoppervlak door aandrukken. In contact met de wapening functioneert het als een zelfopofferende galvanische anode. De benodigde beschermstroom wordt geleverd door het zink in de anode. In een dergelijk KB systeem is dus geen externe stroombron en geen bekabeling nodig. Dit maakt het erg geschikt voor toepassingen in kruipruimtes en op andere verspreid liggende plekken met wapeningscorrosie (zoals consoles, afgelegen viaducten en dergelijke).

Als opofferingsanode worden verder ook zink en zinklegeringen thermisch gespoten op betonoppervlakken. In die gevallen kan voorreparatie vaak achterwege blijven en zorgt het blootliggende wapeningsstaal voor het noodzakelijke (galvanische) contact. Deze toepassing functioneert het beste in relatief vochtige omstandigheden en daar waar betonoppervlak niet om esthetische eisen gerepareerd hoeft te worden.

Ook zijn er galvanische anodes die in het beton (ingeboord) of in reparatieplekken worden geplaatst. De (zink) anodes worden daarbij omhuld met een speciale, hoog alkalische cementgrout. Met deze anodes kunnen uiterst precies die plekken van de constructie worden beschermd waar corrosie van de wapening wordt verwacht of al is gestart.

Terug naar Kathodische-Bescherming
Uw voordelen
Eén aanspreekpunt voor advies, herstel en monitoring
Betonproblemen worden controleerbaar
Garantieverzekering op uw betonherstel
Vrijblijvend meer informatie over Galvanische Anodes!
Het aanvragen van informatie omtrent Galvanische Anodes is geheel vrijblijvend. U kunt ook een gratis intake-gesprek aanvragen.
Vragen of opmerkingen over deze website? mail naar: info@eco-remain.nl
© Copyright 2002 / 2021 ECO REMAIN Kathodische Bescherming B.V. | Privacy Policy